VENDLER.

Idő, pénz, hatékonyság?

2024.05.26.

A "több, vagy jobb akarok-e lenni", azaz a mennyiség vs. minőség kérdés mellett ott mozog bennem az, hogy hogyan lehetek hatékonyabb? Hatékonyabb a vállalkozásban. Egyszer egy sales vezető ismerősöm mesélt egy történetet arról, hogyan inspirálja a munkatársait arra, hogy hatékonyabban dolgozzanak. A kérdése: "El tudod képzelni, hogy keress havonta 1.000.000 forintot? Nem? Kerestél már 1.000.000 forintot, igen? Mennyi idő alatt? 3 hónap alatt? Na, akkor képes vagy rá, csak azt kell kitalálnod, hogyan legyél 3x hatékonyabb, hogy meglegyen 1 hónap alatt." Ennyi lenne az egész?

Pénz/idő?

Hát igen, az első 27 éves vállalkozói létemben azt láttam, hallottam, tapasztaltam, hogy az üzleti hatékonyság 2 fő dimenziója a pénz és az idő. Azaz, ha jó akarsz lenni, akkor több és több pénzt kell tudnod csinálni egyre rövidebb idő alatt. (Tudom, tudom... Természetesen, egy halom más mutató is van a vállalati hatékonyság mérésénél, de szinte minden hard mutató azt bontja alá, hogyan keress több pénzt úgy, hogy kevesebbet költesz rá és persze határidőre!)

Nézzünk rá erre a három dologra: fontos-e a pénz? Miért olyan nehéz ez az idő kérdés? És mi is az a hatékonyság?

Fontos-e a pénz?

Az. Fogadjuk el, hogy a pénz termelése egy cégalapító egyik legfőbb célja. Lehet róla vitatkozni, de egy cégalapítás azért valahol erről szól: kockázatot vállalunk a mában, hogy holnap többet keressünk a kockáztatott összegnél. (Ha a profitmentes értékteremtés lenne a célod, akkor inkább alapítványt, egyesületet, vagy baráti kört alapíts szerintem.) De mégis, amikor a hatékonyságról beszélünk, miért csak az időt vizsgáljuk, mint erőforrást? 

Mi a bajunk az idővel?

Hogy mindig máshogy látjuk. Érdekesen változott a viszonyom az idővel az évek során. Mondhatjuk, hogy a kapcsolatunk "bonyolult", elég komplex és sokrétű, és jól tükrözi az aktuális élethelyzetemet. Az biztos, hogy az idővel kapcsolatos félelmeim és tévhiteim sok esetben befolyásolták a mindennapi döntéseim és úgy általában a jólétem. "Van még időm, fiatal vagyok. Nem kell sietni! Az idő pénz. Aki korán kel, aranyat lel. Későn jövőknek csak a csontok jutnak. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Időm, mint a tenger. Az idő nekem dolgozik..."

Félünk, hogy lemaradunk valamiről? Félünk, hogy nem lesz második lehetőségünk? Félünk, hogy megöregszünk és nem leszünk képesek megtenni azt, amire ma képesek vagyunk? Ma, most, azonnal... És hát ugye az időnk véges és nem tudjuk, mikor fogy el. Szóval, van bajunk az idővel, kicsit talán komolyabban is vesszük, mint kellene.

Mi is a hatékonyság?

Aktuális a kérdés a számomra, hisz épp azt keresem, hogyan vágjak bele újra a vállalkozói létbe. Gyorsan meggugliztam, az internetes találatok alapján a hatékonyság alatt azt értjük, hogy egy szervezet vagy folyamat mennyire képes a kitűzött célokat elérni a rendelkezésre álló erőforrások maximális kihasználása és az erőforrások veszteségének minimalizálása mellett (ne pazarolj!).

De mivel kalkuláljak akkor, amikor a működésem tervezem? Hogyan látom ma az elkövetkezendő 3-4 évemet? Milyen szempontokat tegyek bele az xls-be, amikor a profithoz vezető út erőforrásait gondolom át? Hisz ezeket kell majd felhasználnom úgy, hogy nem pazarlom el közben.

Mi van az időn túl?

Az első, ami eszembe jutott az idő mellett, hogy ott vagyunk Mi. Mi, mint a cég vezetői. A saját jövőnkbe vetett hitünk az egyik legfontosabb erőforrásunk. A hit számomra az, ami képessé tesz minden reggel felvenni a cipőt és továbbmenni az úton. A hit, hogy képes leszek megküzdeni az akadályokkal, felismerni a lehetőségeket és a hit a jövőmben. Ha elfogy a hitem, mindegy mennyi időm van, mert nem akarok majd menni sehova. És ha nem haladok, bármennyi idő is telik el, ugyan ott fogok maradni az életben, az üzletben. 

Azután ott vannak a többiek, azok az emberek, akik körbevesznek. A családom, a barátaim. Mit érnek a sikereim, ha elkopnak mellőlem azok az emberek, akikkel megoszthatom ezeket? Mindegy mennyire hatékonyan érem el a céljaimat, ha már nem kíváncsi rá senki aki fontos a számomra.

És ott vannak a kollégák, akikkel együtt megyünk az úton. Ha az időre, az idő alapú hatékonyságra fókuszálok és sietek, nem biztos, hogy ők velem együtt tudnak majd jönni. És ha nem, mi történik? Valószínűleg vagy be kell várnom őket, és akkor minek is siettem? Vagy egyedül maradok ott elől az úton, de akkor minek vannak kollégáim, ha nem együtt megyünk? Vagy ha nem együtt megyünk, honnan fogjuk tudni, hogy még mindig egy irányba megyünk? Csak befeszül a rendszer és elkezdem elpazarolni azt a dolgot, ami miatt élvezet csinálni mindezt. Azt, hogy:

Szeretem a munkám.

Ne értsetek félre: persze, hogy fontos az idő. Fontos a pénz. Fontos a hatékonyság. De az idő a siker és az üzleti hatékonyság képletének csak egy eleme... a szorzat, ami kiadja végül a profitunkat és az osztók, melyek segítségével kalkulálhatjuk a hatékonyságot, számos elemből állnak. Hogy mikből? Az az adott cégvezető értékrendjéből, tudatosságából, élethelyzetéből jön. 

Érdemes átgondolni és fejben tartani: ha ezek közt akárcsak egy olyan elem, ami nekünk fontos, egyszer csak 0 lesz... akkor bármilyen jók is a részeredmények, a vége is csak egy nulla lesz.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.