VENDLER.

Az aktív nyugger élet és ami utána van

2024.01.29.

Két évnyi pihenés, tanulás, feltöltődés után 2024-re megérett bennem az érzés, hogy igazán aktívvá tegyem a “nyugdíjas” éveim. Persze, az elmúlt 2 év sem volt teljesen tétlen, de mégis egészen máshol volt a fókusz, nagyon nem a cégépítés kötötte le a figyelmem. Valami azonban megváltozott. Pár hónapja már mocorog bennem a gondolat: újra szeretnék valami szépet, izgalmasat, na és persze jövedelmezőt csinálni. De valahogy máshogy, mint eddig: összefogásban másokkal, összedobva azt, amink van, egymást inspirálva azon az úton, ami a célunkhoz vezet.

Miután befejeztem a világűrpolitikai tanácsadó képzésem, leültem és összegyűjtöttem, milyen üzleti projekteken dolgozom. Most nevek nélkül, csak a területekre fókuszálva, hogy lássam, mi is vár rám ebben az évben.

Meglévő, működő vállalkozásaim
  • Marketing ügynökség: 25 éve alapítottam, közel 10 éve adtam át a vezetői szerepet másnak. Jelenleg, tulajdonosként a legfőbb célom a cég stratégiájának átgondolása és újragondolása a cégtársammal együtt. A nemzetközi megrendelések és a hazai ismertség növelése érdekében új területek felkutatása és bevezetése a célunk.
  • Turisztikai szálláshely: Ez a projekt 2021 őszén indult, azóta is különösen közel áll a szívemhez. Jelenleg azon dolgozunk, hogyan bővíthetnénk szolgáltatásainkat, amihez már egy bővítési beruházás is folyamatban van. Remélhetőleg az év első felében sikeresen be is fejezzük és akkor részleteiben is írok róla.
  • Irodaház: Szintén egy szerelem projekt. Egy kedves kis családi ház lett átalakítva irodaépületté. Pécs egyetemvárosában, egy könnyen megközelíthető helyen található az ingatlan. Hosszú időt "éltem" benne én magam is, kedves, otthonos, hangulatos hely.
Új üzleti projektjeim
  • Vállalkozói Attitűd Kutatás: Egy új tesztelési rendszer kidolgozásán munkálkodunk szervezetfejlesztési és pszichológiai szakemberekkel, amely a vállalkozói attitűd mélyebb megértését célozza. Még 2023 májusában állt össze a koncepció, azóta kifejlesztettünk egy kérdőívet, kb. 60 vállalkozón teszteltük. Jelenleg a szakmai anyag átdolgozásán vagyunk és egy szélesebb lekérdezés feltételein dolgozunk.
  • Űripari kommunikációs csoport: Ennek a projektnek a keretében egy kutatócsoport felépítésén dolgozom, amely az űripar kommunikációs aspektusaira fókuszál. Célom, hogy olyan unikális tudásanyaggal rendelkező csapatot indítsak el, mely esszenciális hozzáadott értéket képvisel az iparág nemzetközi szereplői számára. Jelenleg az első lépéseknél tartunk, cél, hogy az első negyedév végére életre kelljen a koncepció.   
Befektetéseim
  • Gyereknevelést támogató mobilapplikációs startup: Első látásra szerelem volt ez a projekt. 2022-ben lettem befektető, 2023 tavaszán indult el az app. Az eltelt időszakban egy halom problémával szembesültünk, legfőképp azzal, hogy nem indult be a cég. Befektetőként az alapítók támogatása, a szolgáltatás újragondolása, a stratégia finomítása és az értékesítés beindítása a fő célom.
  • Gyógynövény alapú táplálékkiegészítők: Új terület, új cég! Egy egyedi recepteken alapuló, gyógynövényekből készülő táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég beindítása a cél. Az előkészítő munkálatok még 2023 nyarán kezdődtek. Azóta túl vagyunk 3 termék tesztelésén, a beszállítói lánc felépítésén, az arculat kialakításán. Jelenleg a jogi, szervezeti és pénzügyi háttér véglegesítése a fő feladat. 
  • Turisztikai szálláshely az osztrák alpokban: Egy romantikus, erdei szálláshely kialakításán dolgozunk már lassan 6 hónapja, mely a csendes, idilli alpesi környezetben tökéletes helyszín lesz a pihenésre, feltöltődésre. A tervek szerint 2024 utolsó negyedévére már vendégeket is fogadhatunk.
Cégvezetők Mentorálása
  • A mentorálás az, amit talán a legjobban szeretek csinálni. A 2023-as pro bono mentorálási évem után most piaci alapon kezdek dolgozni. Célom, hogy olyan vezetőkkel mehessek együtt, akik mind emberileg, mind üzleti céljaikban magukkal ragadnak, motiválnak, elgondolkodtatnak.
  • 2023 óta 6 cég fejlődését támogattam hónapról-hónapra és közel 20 cégvezetőnek segítettem 1-1 konkrét elakadásban.
Üzletviteli Tanácsadás
  • Elsősorban a nemzetközi piacra lépés, cégeladás, céges stratégia és digitalizáció területein nyújtok segítséget vállalatoknak, kihasználva az évek során szerzett tapasztalataimat és ismereteimet.
  • Többször kértek fel cégeladási tárgyalások előkészítésére, vettem részt személyesen üzleti tárgyaláskon megfigyelőként, építettem ki termékdigitalizációs stratégiát és karrierváltásban segédkeztem vállalati vezetők felkérésére.

Visszaolvasva ezt a listát, elsőre elég soknak tűnik, talán túl soknak is. Főleg akkor, ha azt nézem, milyen elképzeléseim vannak a work life balance-ról… Hogyan lehet ennyi projektet sikeresen vinni? Hogyan lehet mindezt úgy tenni, hogy közben egy könnyed, a családra, barátokra és önmagamra fókuszáló életet éljek? 

Vannak elképzeléseim, úgy érzem, tiszta célokkal, jó társakkal, átgondolt tervvel és őszinte kommunikációval ez elérhető. Abban azonban egészen biztos vagyok, hogy lesz miről írni ebben az évben.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.