VENDLER.

Hűség

2024.08.22.

Van, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy terveztük. Elképzeljük valahogy az elején, szerelmesek leszünk az ötletünkbe, hiszünk benne. Majd belevágunk, csináljuk, a pénz inkább megy, mint jön. A feszkós napok száma rohamosan nő és már nem is tudod, jó ötlet volt-e ebbe az egészbe belevágni. Folytassam, vagy hagyjam az egészet a fenébe? Meddig tartsak ki?

Hiszek a megérzéseimben, hiszem azt, hogy van első látásra szerelem. Amikor első szóra elönt valami megmagyarázhatatlan bizsergés, amikor tudod, hogy ez kell. Kell akkor is, ha semmi logikus magyarázat nincs rá. Benne akarsz lenni. A részese szeretnél lenni ennek az egésznek, bármi is lesz.

Na, pont így voltam ezzel, amikor 2020 novemberében Kőszegi Bogi és Krisztina Sutka megkeresett azzal, hogy csináljunk a családoknak, szülőknek egy olyan appot, amivel abban segítünk nekik, hogyan küzdjenek meg a mindennapok kihívásaival, hogyan működjenek együtt, mint egy jól szervezett csapat, hogyan találják meg a kommunikációnak azt a formáját, amivel a lehető legkevesebb feszkóval a lehető legmagasabb hatékonyságot érhetjük el a családban.

De mit is jelent a hatékonyság egy családban. Mit jelent a szülői létben a hatékonyság? Hát elsőre nekem azt, hogy jól csinálom a dolgom. Jó férj vagyok, jó társ, jó apa. Jó apa. Szeretnék jó apa lenni. Mindig szerettem volna jó apa lenni. A válásom környékén pedig ez volt az egyik legfájóbb kérdés az életemben. Lehetek-e jó apa úgy, hogy épp elköltöztem a családomtól. Elköltöztem az otthonomból. Ahogy Bogi és Suti csillogó szemmel meséltek az appról, nem is igen hallottam, mit mondanak. Mindegy, milyen lesz ez az app, mindegy, hogy sikeres lesz-e. Szeretnék valamit tenni ezért.

A jobb apaságért.

Hogy ettől jobb leszek-e? Nem tudom. De nem is érdekelt. Egyszerűen tudtam, hogy a részese szeretnék lenni az útnak és majd meglátjuk, mi jön ki ebből. Belevágtunk hát. És elkezdtek pörögni az események.

Hétről-hétre jöttek a megbeszélések: milyen lesz az app, mik lesznek a funkciók, mik lehetnének a funkciók, mit mondanak a szakemberek, elkészült egy specifikáció, kiírtunk egy tendert, kértünk és kaptunk ajánlatokat, készült pénzügyi terv, marketing terv, előkészítettük a befektetésem, lepapíroztunk mindent, amit kellett, elindult a fejlesztés, teszteltünk, folytatódott a fejlesztés, a csajok elkezdték a szakmai cikkeket írni az apphoz arról, hogyan legyél jó szülő, vitatkoztunk, teszteltünk és így tovább... Elkészült az app 2023 tavaszára. Volt egy user tesztelésünk amerikai családokkal. Vegyes visszajelzésekkel.

De mindenki imádta az appban lévő írásokat.

Két és fél éve dolgoztunk az appon. Rengeteg idő, energia, pénz égett el a folyamatban. Rengeteg tervezés, fejlesztés, újra tervezés. És végre kikerült az app a store-okba. Elkezdtük az egyeztetéseket. Mindenkinek tetszett a koncepció, de senki sem használta. Akinek mutattuk, akivel beszéltünk róla, aki hallott róla, mindenkitől az jött: mekkora ötlet! De jó, hogy ilyet csináltok.

De valami miatt nem indult be a dolog.

Mit csináljunk? Fogy a pénz, befektetőt erre így nem nagyon lehet/érdemes keresni. Jussunk el több emberhez! Folytattuk a tárgyalásokat, itthon, külföldön. Elkezdtünk egy blogot. Bogi zseniálisan ír. Szuper, szuperebb, sőt, szerintem a legszuperebb történetek lettek publikálva a Medium blog oldalon.

De valami miatt nem indult be a dolog.

Három év ment bele. Rengeteg idő, pénz, energia égett el a történetben. És akkor nem is beszéltünk még arról, hogy ennek a folyamatos útkeresésnek, - miközben rengeteg pénz, idő és energia égett el, - mi volt az ára. Mennyi bizonytalanság, feszültség, talán kétségbeesés... Megéri ez?

Megéri.

Hiszek a megérzéseimben. Hiszek abban, hogy az első látásra szerelem valami olyan dolog, ami a lelkem legmélyebb vágyaihoz kapcsolódik. Olyan pontosan illeszkedik hozzám, ami képes egyetlen pillanat alatt kapcsolódni és feltölteni valami olyan hittel, ami a legritkább esetekben adatik meg.

Hogyan tovább?

Hiszek abban, hogy ami ebben a lassan 4 évben megszületett, az értékes. Tiszta, őszinte, fontos. Hiszem, hogy szülőként a legtöbbünk vágyik arra, hogy jó szülő legyen. Hiszem azt, hogy Bogi és Suti jó szülők. Emberien jó szülők. Ennek minden tartalmával. Hiszem azt, hogy az a sok-sok szöveg, amit ebben a lassan 4 évben írtak, segíthet másoknak.

Segíthet abban, hogy picit jobb szülők legyetek. De minimum abban, hogy lássátok, más is pont úgy küzd, mint ti, mi.

Eldöntöttük hát, hogy minden tartalmat, ami elkészült, megosztunk veletek. Elérhetővé vált egy tesztoldal, a familynavigator.online, ahol kinn van már a cikkek egy jelentős része. És ahova folyamatosan tesszük fel az anyagokat. Magyarul és angolul egyaránt.

Szülőknek szól a weboldal.

Szülőknek, akiknek valahol 5-18 év közötti gyerekei vannak. Olyan szülőknek szól, akik küzdenek a gyerekneveléssel és segítséget keresnek. Olyanoknak szól, akik szeretnek olvasni.

Reméljük, hogy a cikkek megérintenek, elgondolkodtatnak, segítenek. De az se baj, ha nem értesz egyet és megírod az oldalon, miért nem. Örülnénk, ha párbeszédre sarkallna az oldal, ha megosztanátok a gondolataitokat.

És ha hibát találtok, szóljatok! Ha ötletetek van, hiányoltok valamit, írjatok!

Hiszek Bogiban és Sutiban. Hiszek az ötlet tisztaságában és abban, hogy ebből lehet valami olyan dolog, amiben más is tud hinni. Ami sokak számára tud értéket adni

Hiszek abban, hogy megéri kitartani az ötletünk mellett!

A weboldal linkje: familynavigator.online

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.