VENDLER.

Fejben edzek

2024.08.08.

Pont egy hónapja, július 8-án tettem ki azt a posztot, hogy szívesen sétálnék másokkal együtt a Mecsekben a kutyasétáltatásaim alatt. Sétálnék és beszélgetnék a másikról, a vállalkozásáról, azokról a dolgairól, amiben elakadt, vagy amivel kapcsolatban kérdései vannak, de magabiztos válaszai nem. Meglepően sokan érdeklődtek, jelentkeztek, októberig vannak már alkalmi beszélgetőtársaim. Barátok, közeli és távolabbi ismerősök írtak, szóltak, milyen jó ez a kezdeményezés. Milyen fontos egy őszinte, érdekmentes beszélgetés. 

De miért csinálom?

2019-ben, amikor eladtam a cégem, eldöntöttem, hogy felhagyok a vállalkozói léttel és sportoló leszek. Nemzetközileg jegyzett sportoló. Mi más? Izgalmas kérdés az is, hogy mi volt ebben a motivációm, miért a sport, mit és kinek akartam bizonyítani ezzel, mennyire mozgatott a versenyszellem, hogy megmérettessem magam, hogy teljesítsek egy olyan területen, amiben eddig nem tettem le semmi különlegeset az asztalra. Azonban van egy másik kérdés is, ami fontos volt a számomra.

Miért nem akarok több saját céget?

Nem akartam többé vállalkozni. Soha többé. Elegem lett, kiégtem? Elfáradtam? Kevésnek érzem magam hozzá? Nem, semmi ilyen nem volt bennem. Egyszerűen csak féltem. Féltem a kudarctól. Mi lesz, ha az új cég nem lesz sikeres? Mit fognak mondani a károgók? Hogy lám-lám, kiderült, hogy nem olyan ügyes, az elsővel is csak szerencséje volt. Hisz nekem könnyű volt. Utólag könnyű. Mindig. És kívülről is. Kívülről utólag pedig pláne. Szóval féltem, ha nem sikerül az új cég, akkor annak a kudarca megöli az előző cégem sikerét. Megfoszt tőle.

De akkor mit csináljak?

Szeretek vállalkozni. Ez a sport dolog meg elengedhető... Olimpia lesz később is, majd 60-70 évesen megpróbálom. Talán. Akkor már kevesebb a versenyző 😊 Talán. Szóval szeretek vállalkozni, de nem tudom, mit csináljak?! Mihez lenne jó kezdeni, ha nem szeretnék már napi 10-14 órát dolgozni, ha nem szeretnék újra csapatot fejleszteni, izgulni a bevételek-kiadások egyensúlya miatt... csak szeretnék valamit alkotni. De mit? 2022 őszén kezdett el követelőző lenni bennem ez a kérdés. Rengeteget segített Kovács Judit, akivel akkoriban sokat beszélgettünk az útkeresésemről. Ő javasolta, hogy tegyem publikussá ezt a folyamatot, hangosítsam ki a gondolataimat. Ekkor készült el a youtube csatornám.

Szeretek vállalkozásokról beszélgetni.

Valahogy jöttek a megkeresések. Egy baráttól, egy volt munkatárstól, egy barát barátjától, egy rendezvény résztvevőjétől. Megkerestek egy kérdéssel, abból lett még egy, majd egyre több és van, akivel ez már 2 éve tart. 2023-ban összeszedtem minden addigi dolgomat és készült egy weboldal. Elkezdtem mentorálni. Pro bono. Érdekelt, hogy mi az a dolog, amit akkor is szeretek csinálni, ha nem fizetnek érte. Érdekelt, hogy az a dolog mit ad nekem. Mi is az, ami igazán fontos a számomra. Nem volt válaszom, csak azt éreztem, jók ezek a beszélgetések. Számomra értékesek. De úgy éreztem, 1 évnél nem akarok többet pro bono ezzel foglalkozni. 2024-től már csak üzleti alapon csinálom!

De ki fizetne ezért?

Eljött a 2024 és kiderült. A korábbi egyeztetések száma lecsökkent, elköszöntünk páran egymástól. Volt, aki nem akarta folytatni, volt, aki sajnos nem tudott megfizetni és volt, aki csak úgy simán eltűnt. És persze voltak, akik maradtak, így folytatódtak a mentorálások. Eltelt 6 hónap és valami hiányzott. Hiányoztak a beszélgetések. Vagy inkább azt érzetem, többet szeretnék, szeretnék újabb és újabb embereket megismerni. Hallani, olvasni arról, miben vannak. Olyan jó volt 2023-ban az a sokféle céges élethelyzet, amibe beavattak. Mi lehetne a megoldás?

Freemium modell

Hogyan tehető egy fizetős szolgáltatás ingyenessé, széles körben elérhetővé úgy, hogy a fizetős rész ne sérüljön? Adok az időmből egy ingyenes blokkot. Minden héten 2 órát. És aki akar, eljöhet, beszélgethetünk. Nem miattuk, miattam. Nekem van erre szükségem. Nekem is. De miért? És itt van egy újabb kérdés, ami foglalkoztat. Mit adnak nekem ezek a beszélgetések? A fontosságtudatomat erősítik? Unatkozom? Izolált vagyok? Hiányzik a céges életem? Nyilván mindegyikre van egy azonnal jövő válaszom, de nem tudom, melyik mennyire van benne. Egy dolgot azonban érzek:

Ez edzésben tart.

Egyszerűen benne tartanak ezek a beszélgetések a vállalkozói életben úgy is, hogy aktívan nem vagyok benne. Hiába vagyok tulajdonostárs több cégben is, hiába van az, hogy 1-1 részfeladatot akár önállóan is megcsinálok valamelyik cégemnek, de ma akkor sem vagyok vállalkozó. De szeretnék újra az lenni! Szeretnék valamit alkotni és azzal a valamivel újra pénzt termelni. Valami olyan dologgal, amit szeretek csinálni. Úgy, ahogy ezeket a beszélgetéseket szeretem. Ebből szeretnék vállalkozást építeni. Hogyan? Nem tudom. Még nem. De miközben benne vagyok ezekben a beszélgetésekben, első kézből hallom a problémákat, a kérdéseket, így kicsit én is részese vagyok. Pörög az agyam.

Fejben vállalkozom.

Miközben beszélgetek, megy a mozi a fejemben, kicsit jóga stúdióm van, picit masszőr vagyok, cipőkkel kereskedem, szoftvert fejlesztek, újra átélem a tervnélküliséget, a bizonytalanságot, a hitet, hogy mindenre képes vagyok és talán azt is, hogy semmire sem. És ez jó. Nekem jó. És miközben ez jó, azon gondolkodom, hogyan lehet ebből céget építeni.

Keresem az utam.

Picit szimbolikusan, de igazából szó szerint is, együtt sétálok másokkal ebben az útkeresésben. Együtt megyünk. Együtt vagyunk. Van, akivel 2 órát, van, akivel éveket.

És marha jó, hogy tudom, nem vagyok egyedül. És talán ők pont így érzik.

 

Köszönöm a Hellobiznisz.hu csapatának, különösen Káli Gyurinak és a mostani cikk szerzőjének, Szeles Gábornak a figyelmet és a rám, ránk szánt időt.

https://hellobiznisz.hu/vallalkozoi-utkereses-40-ev-felett-hogyan-talaljunk-kiutat/

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.