VENDLER.

Elmélkedés 16 hónapnyi mentorálásomról

2024.05.04.

Lassan másfél éve már, hogy elkezdtem szervezetten, tudatosan mentorálással foglalkozni. Valahogy úgy éreztem, itt az ideje számot vetnem, mit is csináltam, mit értem el ebben az időszakban.

2023: Az első év a tanulásról szólt. Arról, mit is szeretek ebben a tevékenységben, mit is tudok adni a mentoráltaknak, miért is van értelme számomra ennek az egésznek. A tanulás volt az az érték, amit ki akartam venni ebből az egészből. Így hát pro bono vállaltam a közös munkát minden esetben, de csak akkor, ha izgalmas volt a cégvezető, vagy az élethelyzet, amiben volt. Ebben az évben kb. 20-an voltak, akikkel megvolt a kölcsönös szimpátia, így el tudtunk indítani valami közös gondolkodást...

Volt akivel csak egyszer beszélgettünk és egyből találtunk megoldást, volt akinél egy beszélgetés után nem láttuk értelmét a folytatásnak, volt akinél egy éven át tartott a közös út, volt akivel végül közös céget indítottunk. Szerettem ezt az egy évet, de januártól már szigorúan üzleti alapon szerettem volna folytatni a mentorálásokat, ennek pedig elég konkrét keretei vannak a számomra.

2024: Voltak, akikkel elköszöntünk egymástól 2023 végén, így az idei évet 5 projekttel kezdtem. Mindegyik projektben benne vagyok valahogy és mindegyikben más-más modellel dolgozunk:

- egy nemzetközileg terjeszkedő IT cég
- egy teljes termék újragondolásban lévő startup
- egy étrend-kiegészítőket a nemzetközi piacra kivinni akaró cég
- egy, a céges működését újragondoló, de 20+ éve stabilan működő marketing cég
- és egy HR terméket fejlesztő csapat

Izgalmas kérdés a számomra, hogy milyen eredményeket tudunk elérni. Szerencsére jönnek az első sikerek. Van olyan cég, akinél idén áprilisra összejött a 2023-as árbevétel duplája, megközelítve a mágikus 100.000.000 forintos nettó bevételt és persze a pénz csak egy dolog - hisz számomra sokkal fontosabb a helyzet megélése - de végeredményben egy cégnél a pénzügyi terv megvalósulása az egyik legfontosabb feladat és elég objektív visszajelző pont.

Izgalmas számomra az, hogy hogyan lehet megtalálni azt az utat a vállalkozásban, ami minden vezetőnél a saját ütemének, a saját egyéniségének és lehetőségeinek megfelelő. És ha megvan ez az út, akkor úgy menni rajta, hogy annak minden lépése valahol örömmel töltsön el minket.

Annak az örömével, hogy minden egyes lépéssel közelebb jutottunk a legfontosabb célunkhoz, önmagunkhoz.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.