VENDLER.

Ez itt egy könyv

2024.10.07.

Én írtam. :)

Januárban kezdtem el blogot írni, céges dolgokkal indítottam, mentorálasról írtam, majd a világűrről, 1-2 céges projektről... majd májustól elkezdtem egyre gyakrabban önismereti, kicsit talán elvontabb témákról írni. Majd a dilemmáimról... a kétségeimről. A félelmeimről. A vágyaimról.

Olyan dolgokról, melyek meghatározzák azt, aki vagyok. Olyan dolgokról, amik meghatározzák, hogyan élem az életem, hogyan építem a cégem, hogyan vagyok jelen a kapcsolataimban. Erről szól a blogom.

Erről szól a könyvem is.

Ez a könyv egy offline blog. Az érzés, amit a könyvvel kapcsolatban érzek, nem összehasonlítható azzal, ahogy a blogomra gondolok. A könyv különleges. A könyv élménye messze túlmutat a tartalmon, pedig ugyanaz a szöveg online formában is elérhető. Mégis...

A könyv egy alkotás.

A könyv kézzelfogható dolog. Amikor összeraktam és kinyomtattam a saját írásaim, egy fizikai tárgyat hoztam létre, ami kézzelfogható, lapozható, elhelyezhető a polcon. Ez az érzés sokkal erősebb, mint egy online publikáció. Egy könyv súlya, textúrája, illata mind az alkotás kézzelfoghatóságát erősítik, egy maradandó emléket teremtve.

Én írtam. Majd tördeltem. Borítót terveztem. És épp a nyomdát szervezem.

Egy könyv elkészítése gyakran egy folyamat, egy szakasz lezárását jelzi. Az írások online folyamatosan frissíthetőek, szerkeszthetőek. Hetente írok valamit... De amikor egy könyvet összerakunk, az valami véglegeset, lezártat szimbolizál. Ez az érzés, a valami befejezésének az érzése és az önálló mű létrehozása valami... valami elképesztően felemelő.

De ez nem csak az alkotóról és az alkotásról szól. A kapcsolatról is. Egy könyv egészen másfajta kapcsolatot hoz létre az olvasóval. Egy könyv olvasása talán egy lassabb, mélyebb élményt nyújt. Talán a figyelem folyamatosabb, és talán az emberek több időt töltenek egy könyvvel. Talán a könyv, annak a megfogása, a kézben tartása segít abban, hogy azt érezzük, azok a gondolatok, ha egy rövid időre is, de részévé válnak a valóságunknak.

És persze ott van az is, hogy a könyv, mint médium, hosszú múltra tekint vissza, évszázadok óta a tudás és a művészetek fő hordozója. A könyvekben halhatatlanná teszik a gondolatokat. A könyv része az életemnek egészen pici korom óta, ezzel szemben az internet, a digitális kiadványok épp csak pár évtizede. Csoda hát, hogy máshogy viszonyulok hozzájuk?

Tettem pár lépést magam felé. Áldoztam a gondolataimra, arra, hogy maradandó testet öltsenek. Időt, energiát, figyelmet. Fontosak voltak annyira a számomra, hogy kézzelfoghatóvá, ajándékozhatóvá alakítsam őket.

Párpercesek.

Ez lett a címe. Minden írásom pár perc alatt elolvasható, átlapozható. Ideális egy kávé mellé, vagy ha elvonulnál valahova, ahol nincs net. Ha picit nem nyomkodnál, hanem inkább lapoznál.

Ma pár darab fog készülni belőle. Azoknak, akik közel állnak hozzám. Azoknak, akik benne vannak - név szerint, vagy egy-egy történet név nélküli szereplőjeként, vagy épp csak sejtetve elbújtatva a sorok között.

Szóval elkészült.

Örülök.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.