VENDLER.

Csend

2024.07.25.

Nem a természetes közegünk az a hely, ahol élünk. A város. Rengeteg inger, tömeg, forróság, dudálás, feszültség vesz körbe minket.

Túl vagyunk ingerelve.

És ha egyedül vagyunk, akkor is zörög a hűtő, a mosógép, megy a tv, vagy szól a zene. Ha meg nem, akkor pittyeg a telefon, jönnek az értesítések.

Tudunk-e csendben lenni?

Mármint, van-e rá lehetőségünk? És ha van, képesek vagyunk-e rá? Korábban a csendben hiányérzetem volt. Egyből bekapcsoltam valamit, vagy elkezdtem énekelgetni, fütyülni. És ha épp nem voltam egyedül, akkor meg eszembe se jutott csendben lenni. Mert hát milyen az, hogy ott vagyunk és nem beszélgetünk, csak úgy vagyunk.

Elcsendesedve.

2022 nyarán voltam először elvonuláson. Csendkurzuson. Pannonhalmán. És ott, abban a pár napban, ahogy elhalkult minden külső zaj, elkezdtek jönni az addig elnyomott belső hangok. A feldolgozatlanságok, a saját nyomorúságom, az életem elszúrt dolgai. És az apátságban nem volt hova menekülni.

Csendben vagyok.

Már 3 napja. Újra Itt vagyok Pannonhalmán, ebben a gyönyörű és valahogy megfoghatatlanul jó térben. Csendben vagyok. Nem beszélek és már nincsenek belső hangok. Se panaszok, se segélykiáltások, se elterelő történetek.

Csend van kinn és benn.

Elképesztően jó érzés.

Legyetek picit ti is csendben. Próbáljátok meg...

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.